Ένας δικτυακός χώρος αναζήτησης

για τη ζωή, τη γέννηση, τη φύση και την υγεία

Welcome in the demo
Another demo

 

  • Σύντομη ιστορία

Τι είναι η ρεφλεξολογία;

Η Ρεφλεξολογία είναι μια πανάρχαια τέχνη που λειτουργεί ως συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος. Βασίζεται στη θεωρία των ζωνών οι οποίες διέπουν το ανθρώπινο σώμα, και συνδέουν, μέσα από αντανακλαστικά σημεία στα πέλματα και τις παλάμες, τον κορμό στην ολότητά του, με τα άκρα στην ολότητά τους:

Ό,τι συμβαίνει στο σώμα καθρεπτίζεται στα πέλματα,

και ό,τι συμβαίνει στα πέλματα έχει την αντανάκλασή του στο υπόλοιπο σώμα.

Οι ρίζες της Ρεφλεξολογίας

Δεν αναφέρεται στην ιστορία κάποιος ‘ιδρυτής’ της ρεφλεξολογίας. Αντίθετα, πρόκειται για μια τέχνη που ασκείται εδώ και χιλιάδες χρόνια σε όλα τα μέρη του κόσμου, για θεραπευτικούς σκοπούς. Αναφορές στην ρεφλεξολογία μας έχουν αφήσει στοιχεία γραπτά, τοιχογραφίες, εικόνες, γλυπτά: Τα αρχαιότερα στοιχεία έχουν βρεθεί στην Ινδία πριν από 5.000 χρόνια, στην Κίνα πριν από 4.000 χρόνια, ενώ βρέθηκαν τοιχογραφίες στην Αρχαία Αίγυπτο, από το 2500 π.Χ., όπως και αναφορές από την Αρχαία Ελλάδα, την Ιαπωνία, διάφορες φυλές ιθαγενών (π.χ. Ινδιάνων της Αμερικής, Αβορίγινων της Αυστραλίας) και αργότερα, από την Ευρώπη. Φαίνεται πως από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν γνωστό ότι η μάλαξη των άκρων έφερνε ευεργετικά και θεραπευτικά αποτελέσματα στην υγεία των ανθρώπων.

Greece      egyptGreece2

  • Ρεφλεξολογία στην πράξη

Πώς λειτουργεί η Ρεφλεξολογία;

Η κύρια θεραπευτική δράση της Ρεφλεξολογίας είναι η ενεργοποίηση των φυσικών αυτοθεραπευτικών δυνάμεων του ανθρώπινου οργανισμού, μέσα από ειδικές τεχνικές πίεσης στα αντανακλαστικά σημεία του πέλματος και της παλάμης.

Σε μια τυπική συνεδρία ρεφλεξολογίας, μπορείτε να περιμένετε:

~ Ο εκπαιδευμένος ρεφλεξολόγος παίρνει ένα λεπτομερές ιστορικό.Reflex.2

~ Ο δέκτης κάθεται ή ξαπλώνει αναπαυτικά και ο ρεφλεξολόγος ξεκινάει τη συνεδρία πάνω στα πόδια ή στα χέρια του δέκτη, εφαρμόζοντας μια σειρά τεχνικών χαλάρωσης και πίεσης πάνω στα αντανακλαστικά σημεία.

~ Ο δέκτης μπορεί να νιώσει άμεση ανακούφιση, χαλάρωση, ευεξία ήδη από τα πρώτα λεπτά.

~ Η ρεφλεξολογία δρα με τέτοιον τρόπο ώστε να ενεργοποιήσει τις φυσικές αυτοθεραπευτικές ικανότητες του οργανισμού. Είναι πιθανόν, μέσα σε αυτή τη διαδικασία, να προκληθεί θεραπευτική ή αποτοξινωτική κρίση, που να συμπεριλαμβάνει εφίδρωση, τάση για ούρηση, υπνηλία, κρύο, χασμουρητό, κίνηση του εντέρου, ακούσιες κινήσεις/τινάγματα, αλλαγή χρώματος σε κάποιο σημείο του σώματος, ιδιαίτερη ενεργητικότητα, πονοκέφαλο, κ.ά. Ανάλογα με την περίπτωση, ο ρεφλεξολόγος θα συζητήσει με τον δέκτη τις πιθανές αντιδράσεις του οργανισμού ώστε να είναι προετοιμασμένος και να διατηρήσει την εμπιστοσύνη και συνεργασία του στη θεραπευτική διαδικασία.

             feetfeet2

Καταστάσεις που μπορούν να βοηθηθούν μέσω της ρεφλεξολογίας:

Οικογενειακή υγεία: ανακούφιση από συμπτώματα κοινών παιδικών ασθενειών – πυρετός, διάρροια, δυσκοιλιότητα, φλεγμονές, αλλεργίες, ωτίτιδες, ιγμορίτιδες, άσθμα, κολικοί, κ.ά.

Γυναικεία υγεία – δυσμηνόρροια, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, θέματα γονιμότητας, εγκυμοσύνη-τοκετός-λοχεία, εμμηνόπαυση, φλεγμονές (κυστίτιδες, ουρολοιμώξεις, μαστίτιδες, κ.ά.), και πολλά άλλα

Γενικές καταστάσεις – δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλοι, ημικρανίες, χαμηλή ενέργεια, αϋπνία, χρόνιοι ή οξείς πόνοι, νευρικότητα, μυοσκελετικά προβλήματα, πεπτικές ενοχλήσεις, δερματικά προβλήματα, κ.ά

Πιο συγκεκριμένα (ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες):

Reflex.5Ρεφλεξολογία και έμμηνος κύκλος

Ελάτε να μάθουμε πώς να αντιμετωπίζουμε και να ανακουφίζουμε συμπτώματα σχετικά με την έμμηνο ρύση.

Ανοιχτό σε όλες τις νεαρές και μεγαλύτερες γυναίκες που ενδιαφέρονται να αγαπήσουν το σώμα τους και να συμβιώνουν ευχάριστα με τον κύκλο τους. Ασχολούμαστε με θέματα όπως: δυσμηνόρροια, ακατάστατος κύκλος, προεμμηνορροιακό σύνδρομο, πονοκέφαλοι και άλλα συμπτώματα σχετικά με τον κύκλο, κ.ά.

Ρεφλεξολογία και παιδικές ασθένειες

babyfeetΕλάτε να μάθουμε απλές τεχνικές ανακούφισης και αντιμετώπισης συμπτωμάτων όταν το παιδί σας είναι άρρωστο. Ενώ η Ρεφλεξολογία δεν είναι ιατρική μέθοδος, μπορεί να έχει ευεργετική δράση, σε συνδυασμό με την ιατρική αγωγή, πάνω στα δυσάρεστα συμπτώματα συχνών παιδικών ασθενειών, όπως: πυρετός, πονόλαιμος, ωτίτιδα, ουρολοίμωξη, διάρροια, φλεγμονές, αλλεργίες, κ.ά. Παράλληλα, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και προληπτικά, ή ενδυναμωτικά, όταν τα συμπτώματα δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί ή βρισκόμαστε σε περίοδο ή περιβάλλον αυξημένων ιώσεων.

Ρεφλεξολογία και Εφηβεία

Η ρεφλεξολογία είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε και να στηρίξουμε τις τεράστιες αλλαγές που συμβαίνουν στα παιδιά μας στη διάρκεια τηςReflex.3 εφηβείας.

Υποστηρίζοντας και ενεργοποιώντας τα συστήματα του σώματος (ορμονικό, ανοσοποιητικό, νευρικό σύστημα, πεπτικό, μυοσκελετικό, κτλ) μπορούμε να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις συχνές στην εφηβεία, όπως ακμή, αλλαγές βάρους, εμμηναρχή, μυοσκελετικά προβλήματα, πεπτικά προβλήματα κ.ά.

Δρα επίσης εξαιρετικά σε περιπτώσεις επιβάρυνσης όρασης και εγκεφαλικής κούρασης λόγω επιβαρυμένου σχολικού προγράμματος, κυρίως σε περιόδους εξετάσεων, και ανακουφίζει το σώμα και τον νου από τις πολλές ώρες που περνάνε οι έφηβοι μπροστά σε οθόνες (υπολογιστής, τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια).

Θυμηθείτε: είναι ένας ζεστός αλλά παράλληλα πολύ διακριτικός τρόπος να κρατήσουμε μια σωματική και συναισθηματική επαφή με το παιδί μας στην περίοδο της εφηβείας.

 

Ρεφλεξολογία για ζευγάρια

Reflex.1Μαθαίνουμε απλούς και πολύ αποτελεσματικούς τρόπους για την αντιμετώπιση συνηθισμένων εντάσεων που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα. Συγχρόνως η ρεφλεξολογία είναι ένας άμεσος και εύκολα εφαρμόσιμος τρόπος για εγγύτητα και ουσιαστική επαφή, στην καθημερινή ζωή ενός ζευγαριού! Η ρεφλεξολογία μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν οπουδήποτε, και απαιτεί ελάχιστη επένδυση ύλης και χρόνου, ανάλογα με τις ανάγκες και την περίσταση.

Ρεφλεξολογία στην περίοδο της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας

Η Ρεφλεξολογία, εάν εφαρμόζεται με σύνεση και προσοχή, από έμπειρο εκπαιδευμένο άτομο, είναι μια ασφαλής και ευεργετική μέθοδος για την περιγεννητική περίοδο. 

feet3

Η Ρεφλεξολογία μπορεί να ανακουφίσει συνήθη συμπτώματα που εμφανίζονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως πρήξιμο/οίδημα, κούραση, χαμηλή ενέργεια, κατάθλιψη, δυσκολίες στον ύπνο, ευαισθησία στη μέση και σε ό

λη τη σπονδυλική στήλη, και άλλα πολλά, αλλά και να δώσει μια αίσθηση γενικής χαλάρωσης, αν δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό σύμπτωμα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και στη διάρκεια του τοκετού, από τον σύντροφο ή μαία/βοηθό μητρότητας, για την ανακούφιση της επιτόκου και την ομαλή εξέλιξη του τοκετού. Στη διάρκεια της λοχείας μπορεί να ανακουφίσει συμπτώματα όπως σωματική και ψυχολογική κατάπτωση, ευαισθησία στη μέση και σε όλη τη σπονδυλική στήλη, ενοχλήσεις στους καρπούς μαστίτιδες, οιδήματα, και άλλα πολλά, αλλά και να δώσει μια αίσθηση γενικής χαλάρωσης, αν δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό σύμπτωμα.

Ατομικές συνεδρίες: αν είστε μέλλουσα μητέρα και θέλετε να κάνετε στον εαυτό σας ένα δώρο ευεξίας και ανακούφισης. Μπορείτε να δεχθείτε ρεφλεξολογία μία φορά ή να ακολουθήσετε μια σειρά συνεδριών σε όλη τη διάρκεια

της εγκυμοσύνης ή και μετά τον τοκετό. Reflex.4

Ομαδικές συνεδρίες και ζευγάρια: αν θέλετε να μοιραστείτε τα ευεργετικά οφέλη της ρεφλεξολογίας με τον σύντροφο ή συγγενικό/φιλικό σας πρόσωπο, ή ακόμα και τη μαία/βοηθό μητρότητας/γιατρό που θα σας συνοδεύσει. Στις συναντήσεις αυτές μαθαίνουμε και εξασκούμε απλές τεχνικές χαλάρωσης, φροντίδας και ανακούφισης της εγκύου και της νέας μαμάς, όπως και τεχνικές που μπορούν να εφαρμοστούν στη διάρκεια του τοκετού και αργότερα στη φροντίδα της μητέρας και του μωρού.

  •  Έμπνευση από τη λογοτεχνία...

«Τα πόδια, τέλος, ο Παπαλάνγκι τα ντύνει με ένα μαλακό πετσί και με ένα πολύ στέρεο πετσί. Το μαλακό είναι συνήθως ελαστικό και εφαρμόζει ωραία στα πόδια, ενώ με το στέρεο πετσί συμβαίνει εντελώς το αντίθετο. Αυτό φτιάχνεται από το δέρμα ενός δυνατού ζώου, και οι άνθρωποι το βάζουν πρώτα στο νερό, το ξύνουν με μαχαίρια, το χτυπάν και το αφήνουν στον ήλιο μέχρι να γίνει κατάσκληρο. Από το έτσι δουλεμένο πετσί ο Παπαλάνγκι φτιάχνει ένα είδος κανό με ψηλά τοιχώματα και μεγάλα όσο ακριβώς για να χωρέσει το πόδι. Ένα κανό για το αριστερό και ένα για το δεξί πόδι. Αυτές τις ποδόβαρκες τις στερεώνει μετά στον αστράγαλο με σπάγκο και κόμπους, έτσι ώστε τα πόδια να είναι κλεισμένα μέσα σε ένα στέρεο καβούκι όπως το σώμα του στρειδιού. Αυτά τα ποδοδέματα ο Παπαλάνγκ

ι τα φορά από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου, μ αυτά πηγαίνει σε μαλάγκα (ταξίδι) και μ' αυτά χορεύει. Τα φοράει ακόμη κι όταν κάνει τόση ζέστη όση μετά από μια τροπική βροχή. Επειδή αυτό είναι κάτι το πολύ αφύσικο, πράγμα που το αντιλαμβάνεται ο λευκός, κι επειδή εκεί μέσα τα πόδια γίνονται σαν νεκρά πόδια, που έχουν αρχίσει κιόλας να βρομάνε, κι επειδή πραγματικά τα πιο πολλά ευρωπαϊκά πόδια δεν είναι πια ικανά να γατζώνονται ή να σκαρφαλ

ώνουν σε ένα φοίνικα, ο Παπαλάνγκι προσπαθεί να κρύψει την ανοησία του σκεπάζοντας το πετσί αυτού του ζώου, που βασικά είναι κόκκινο, με πολύ βρομιά, στην οποία δίνει λάμψη, τρίβοντάς το δυνατά, έτσι που τα μάτια να μην μπορούν πια ν’αντέξουν τη λάμψη και να στρέφονται αναγκαστικά αλλού. ancientmedievalshoesl

Κάποτε στην Ευρώπη ζούσε ένας Παπαλάνγκι που έγινε διάσημος και στον οποίο πήγαιναν πολλοί άνθρωποι, επειδή τους έλεγε: "Δεν είναι καλό να φοράτε τόσο στενά και βαριά πετσιά στα πόδια, περπατήστε ξυπόλυτοι κάτω από τον ουρανό όσον καιρό η δροσιά της νύχτας σκεπάζει το χορτάρι, και όλες οι αρρώστιες θα σας φύγουν." Ο άντρας αυτός ήταν πολύ υγιής και συνετός. Οι άλλοι όμως τον κορόιδευαν και γρήγορα τον ξέχασαν» (…) [από το βιβλίο "Ο Παπαλάνγκι", εκδόσεις Ύψιλον,

Αθήνα 1988] 

«Τα πόδια περιέχουν πολλές νευρικές απολήξεις για αίσθηση και ανταπόκριση. Τα παπούτσια, το τσιμέντο, τα επίπεδα πεζοδρόμια, οι ανελκυστήρες και οι κυλιόμενες σκάλες μάς οδηγούν στο να χάσουμε την εξαίρετη ευαισθησία που κατέχουν τα πόδια μας. Στον κόσμο των εντόμων, τα πόδια τους είναι η γλώσσα τους! Στον άνθρωπο, τα πόδια δέχονται και εκφράζουν τη σύνδεσή μας με το εξωτερικό περιβάλλον. Διανέμουν το βάρος του σώματος στο έδαφος, δίνουν σταθερότητα και κινητικότητα στη βάση μας, απορροφούν το σοκ της κάθε κίνησης, και δίνουν ευελιξία και λεπτότητα στις κινήσεις μας. Μας πληροφορούν διαρκώς για τη σταθερότητα της βάσης μας. Είτε είμαστε στη θάλασσα, είτε στην ξηρά, είτε σε άμμο ή σε βράχια, είτε αισθανόμαστε ασφαλείς ή ανασφαλείς, εκείνα ανταποκρίνονται ανάλογα.» 

[από το βιβλίο “BodyStories, A Guide to Experiential Anatomy” (σελ. 105), της Andrea Οslen, χορεύτριας, χορογράφου, συγγραφέως και καθηγήτριας φυσιολογίας και εμπειρικής ανατομίας. Απόδοση στα ελληνικά: Μαρία Ανδρεουλάκη]

 

˜«Το πόδι καθρεπτίζει ένα μέρος της ζωής, σαν ένας μικρόκοσμος. Η ζωή που ρέει ελεύθερα μέσα από το σώμα ενός νεογέννητου καθρεπτίζεται φανερά μέσα από τις συνεχείς κινήσεις των δαχτύλων του. Η βασική αρχική θέση των ποδιών του Μπαλινέζου χορευτή φαίνεται να θέλει να μας δείξει ότι προσπαθεί να ανακαλύψει μια αντιστοιχία με τη ζωή που είχε ως νεογέννητο, όπου το πόδι του δεν είχε ‘διδαχθεί’ τους τρόπους της κοινωνίας, να περπατάει και να φοράει παπούτσια. feet5

Κι όμως, αντίστροφα, η ζωή και η κοινωνία έχει ξαναδομηθεί μέσα από καινούργιες ‘διδαχές’ που προέρχονται από το πόδι: Λέγεται ότι η επανάσταση του σύγχρονου χορού γεννήθηκε όταν οι χορευτές άρχισαν να χορεύουν ξυπόλυτοι. Η ελευθερία του ποδιού ξανακερδήθηκε με την εγκατάλειψη των σκληρών σατινένιων παπουτσιών. Έτσι όλοι οι Ινδοί χορευτές και ηθοποιοί (Κατακάλι, Μπαράτα Νάτυαμ, Οντίσσι) χορεύουν ξυ

πόλυτοι, όπως και οι χορευτές από την Νοτιοανατολική Ασία, από την Καμπότζη μέχρι την Ινδονησία. Με την εξαίρεση πολύ συγκεκριμένων ρόλων, τα πόδια των Γιαπωνέζων και Κινέζων ηθοποιών καλύπτονται μόνο με ειδικές κάλτσες που τους επιτρέπουν να γλυστρούν τα πόδια τους.» feet6

[από το βιβλίο “The Secret Art of the Performer, A Dictionary of Theatre Anthropology’’, (σελ. 120) των Eugenio Barba & Nicola Savarese. Απόδοση στα ελληνικά: Μαρία Ανδρεουλάκη]

«Η ανατομία του 

ανθρώπινου σώματος είναι τέτοια που ακόμη και η παραμικρότερη κίνηση ενός μικροσκοπικού μέρους του όλου, έχει σαν αποτέλεσμα μια μυική ‘ηχώ’ σε όλα τα υπόλοιπα μέρη του σώματος. Σαν συνέπεια, για παράδειγμα, οι νόμοι που ισχύουν για τα πόδια, στον κλασσικό χορό όπως και σε όλες τις άλλες μορφές θεάτρου, μπορούν να ειδωθούν μόνο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα.»

[από το βιβλίο “The Secret Art of the Performer, A Dictionary of Theatre Anthropology’’, (σελ. 122) των Eugenio Barba & Nicola Savarese. Απόδοση στα ελληνικά: Μαρία Ανδρεουλάκη]

 

Προσοχή

Ο σκοπός αυτής της σελίδας είναι απλά πληροφόρηση.

Δεν προσφέρει ιατρικές ή άλλες συμβουλές, απλά ιδέες και γνώση για την φυσική προετοιμασία, φυσική γέννα και φροντίδα μετά τη γέννα ή όπου αλλού χρειάζεστε βοήθεια σε αυτό το θέμα.

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Αποδοχή όλων
Απόρριψη όλων
Marketing
Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
Quantcast
Accept
Decline