Ένας δικτυακός χώρος αναζήτησης

για τη ζωή, τη γέννηση, τη φύση και την υγεία

Welcome in the demo
Another demo

Πώς η ζωή των γιαγιάδων μας επηρεάζει τη δική μας

της μαίας και νοσηλεύτριας Μάριον Τόπκι ΜακΛιν (Marion Toepke McLean)

[Το παρακάτω άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στο περιοδικό Midwifery Today το Φθινόπωρο του 2016 με τον πρωτότυπο τίτλο "How our grandmothers’ lives affect our own" και δημοσιεύεται σε ελληνική μετάφραση, μετά από άδεια της εκδότριας. Η συγγραφέας είναι κειμενογράφος του περιοδικού Μ.Τ. από το πρώτο τεύχος]

Η ζωή μας και οι δραστηριότητές μας επηρεάζουν το μέλλον του πλανήτη και την ανθρωπότητα πολύ σοβαρά. Υπάρχει πολλή επιστημονική έρευνα που το υποστηρίζει αυτό. Η επιγενετική μάς έδειξε ότι τα χρωμοσώματά μας και η έκφρασή τους κατά τη διάρκεια της ζωής μας επηρεάζονται από διαδικασίες που ενεργοποιούνται από τις εμπειρίες μας. Η μεθυλίωση των γονιδίων μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια εντόνων ή και καταστροφικών περιόδων της ζωής και αυτό μπορεί να το κληρονομήσουν οι απόγονοι.

Οι καλές στιγμές μπορούν επίσης να επηρεάσουν μέλλουσες γενιές; Σ’ αυτό δεν αναφέρεται καμία απ’ τις έρευνες που βρήκα. Αλλά εμένα μου φαίνεται ότι και τα καλά και τα κακά πρέπει να επηρεάζουν τους απογόνους. Η σύλληψη, το διάστημα στη μήτρα και οι πρώτοι μήνες της ζωής, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις εξωτερικές επιδράσεις. Επίσης σε αυτές τις φάσεις η μεθυλίωση των γονιδίων από την ιστορία ή τα βιώματα των προγόνων μπορεί να καθαρίσει. Έτσι λοιπόν, δύο πράγματα μπορούν να συμβούν όσον αφορά την κληρονομικότητα. Η έρευνα πάνω σ’ αυτά τα θέματα είναι τόσο καινούργια ώστε οι γνώσεις μας να υπολείπονται σε βάθος.

 Δίνοντας χώρο - Γυναίκες στον λαβύρινθο

της ανθρωπολόγου, μαίας και μητέρας Έρικα Άντριους (Erica Andrews)

[Το παρακάτω κείμενο είναι απόσπασμα από άρθρο που πρωτοδημοσιεύθηκε στο περιοδικό Midwifery Today με τον πρωτότυπο τίτλο "Giving Space - Women in the Labyrinth" και δημοσιεύεται σε ελληνική μετάφραση, μετά από άδεια της εκδότριας]

Σεβόμενοι και προστατεύοντας το προσωπικό ταξίδι της μητέρας που γεννάει με όσο το δυνατόν λιγότερη καθοδήγηση από τους επαγγελματίες για τον συγκεκριμένο τοκετό, δίνουμε χώρο στη γυναίκα να ανακαλύψει πλευρές της ύπαρξής της που θα ενσωματώσει στην καινούργια της ιδιότητα ως μητέρας. Έτσι ομαλοποιούμε το πέρασμα και τη μετάβασή της στον νέο της κοινωνικό ρόλο. Επιτρέποντάς της να γεννήσει όσο γίνεται πιο ανενόχλητα, διευκολύνουμε τις συνθήκες που επιτρέπουν, βάσει των πληροφοριών που έχουμε μέχρι σήμερα, να πραγματοποιηθεί μια φυσιολογική και εκστατική γέννα.

 Προγραμματισμένη καισαρική τομή και θηλασμός

του Μισέλ Οντάν

[Η παρακάτω εισήγηση του Μισέλ Οντάν παρουσιάστηκε στα πλαίσια του 9ου Συνεδρίου της ELACTA

στην Αθήνα, 13-14 Μαΐου 2016. Δημοσιεύεται μετά από άδεια από τον εισηγητή]

Bonjour!

Θα σας ζητήσω, καταρχήν, να με συγχωρέσετε αν σας πω κάτι παράξενο, αν έχω κάποιο πρόβλημα μνήμης. Δεν είναι μόνο γιατί είμαι 86 ετών, αλλά επίσης γιατί χθες το βράδυ δεν μπόρεσα να φτάσω στο ξενοδοχείο πριν από τις πέντε το πρωί. Είμαι σε μια φυσική κατάσταση, λοιπόν, την οποία γνωρίζετε πάρα πολλές από σας, όλες οι μητέρες το γνωρίζουν αυτό: στην κατάσταση στέρησης ύπνου.

 Το δικαίωμα στην αμφισβήτηση της παράδοσης

και των πολιτισμικών στερεοτύπων

του Μισέλ Οντάν

[Το παρακάτω κείμενο πρωτοδημοσιεύθηκε με τον τίτλο “The Right to Challenge Tradition and Cultural Conditioning, by Michel Odent” στο περιοδικό Midwifery Today το Φθινόπωρο 2016 και δημοσιεύεται σε ελληνική μετάφραση, μετά από άδεια του συγγραφέα]

Η κοινωνικοποίηση της γέννας αποτελεί μια πτυχή της κυριαρχίας πάνω στη Φύση[1] η οποία έκανε την εμφάνισή της πριν από περίπου δέκα χιλιάδες χρόνια και δεν μπορεί να διαχωριστεί από το ξεκίνημα της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και άλλων καινοτομιών που συνθέτουν την επανάσταση της Νεολιθικής εποχής. Σήμερα διαθέτουμε επαρκή αριθμό κειμένων τα οποία μας πληροφορούν ότι, πριν από αυτό το κομβικό σημείο στην ιστορία της ανθρωπότητας, οι γυναίκες συνήθιζαν να απομονώνονται για να γεννήσουν· δεν υπήρχαν περιγεννητικά τελετουργικά.

Έκτοτε, και με κάθε είδους παραλλαγή, η γέννα απέκτησε σταδιακά περισσότερο κοινωνικό χαρακτήρα και τέθηκε υπό τον έλεγχο του πολιτισμικού περιβάλλοντος. Έχουμε φθάσει πλέον στα απώτατα όρια αυτής της διαδικασίας με τη δημιουργία ενός ανδροκρατούμενου και ιατρικοποιημένου περιβάλλοντος. Σε ό,τι αφορά τη γέννα, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι έχουμε εξαντλήσει τα όρια της κυριαρχίας μας πάνω στη Φύση, αν λάβουμε υπόψη ότι σε παγκόσμια κλίμακα ο αριθμός των γυναικών που γεννούν τα μωρά τους και τους πλακούντες τους χάρη στην έκκριση ενός «κοκτέιλ ορμονών της αγάπης» γίνεται ανάξιος λόγου. Επιπλέον, το ανοσοποιητικό σύστημα των περισσότερων ανθρώπων δεν υφίσταται την επίδραση οικείων μικροβίων μετά τον τοκετό.

Φθάσαμε σε αυτά τα όρια ακριβώς τη στιγμή που αναδύονται όλο και περισσότερες αντιφάσεις ανάμεσα στην παράδοση και τα πολιτισμικά στερεότυπα από τη μια, και τις γνώσεις που αποκτούμε από νέους και ταχέως αναπτυσσόμενους επιστημονικούς κλάδους από την άλλη. Σήμερα φαίνεται ότι μόνο τα επιστημονικά δεδομένα έχουν τη δύναμη να θέσουν σε αμφισβήτηση βαθιά ριζωμένα πολιτισμικά στερεότυπα.

 Στάσεις στη διάρκεια του τοκετού - Παραδείγματα και προτάσεις

 

Κατά τη διάρκεια του τοκετού η αλλαγή στάσεων είναι πιο σημαντική από την επιλογή μίας και μοναδικής στάσης και οι εναλλαγές αυτές είναι καλό να καθορίζονται και από τη γνώση της επιτόκου αλλά κυρίως από το ένστικτό της. Είναι λοιπόν καλό η κάθε μέλλουσα μητέρα να γνωρίσει διάφορες πιθανές στάσεις και τα οφέλη της καθεμιάς, να εξοικειωθεί με αυτές, αλλά ακόμα πιο σημαντικό να ενθαρρύνεται να παραμένει σε καλή επαφή με τον εσώτερο εαυτό της και το βαθύτερο ένστικτό της να γεννάει.

Αφού αναφέραμε στο προηγούμενο κείμενο την ευκινησία της λεκάνης, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η κίνηση των μηρών (έσω και έξω στροφή), όπου η στάση το επιτρέπει, επηρεάζει σημαντικά τις εσωτερικές διαμέτρους της λεκάνης. Επίσης η έντονη κλίση της λεκάνης προς διάφορες κατευθύνσεις (εμπρός, πίσω, δεξιά, αριστερά και διαγώνια) διευρύνει τις εσωτερικές διαμέτρους της επιβοηθώντας την κάθοδο του μωρού. Αυτό επιτυγχάνεται με έντονη κίνηση της λεκάνης όπου η στάση το επιτρέπει, όταν ανεβοκατεβαίνουμε σκάλες, ή σε πιο στατική μορφή στις ασύμμετρες στάσεις, όπου π.χ. το ένα γόνατο είναι πιο ψηλά από το άλλο (βλ. εικόνα 4).

 Φρεντερίκ Λεμπουαγιέ ~ Ο ποιητής της γέννησης

"Το να αποκτήσετε παιδιά ... είναι ένα από τα μεγαλύτερα προνόμια

που έχει να σας προσφέρει η ζωή." Φ. Λεμπουαγιέ

[Το άρθρο αυτό γράφτηκε από την Ιρένα Εντρόβσκα με αφορμή τον θάνατο του Φ. Λεμπουαγιέ τον Μάιο του 2017 και δημοσιεύεται με άδεια της συγγραφέως του άρθρου και της συζύγου του Φ. Λεμπουαγιέ, εις μνήμην του]


Τον Μάιο του 2017, σε ηλικία 98 χρόνων, έφυγε από τη ζωή και από κοντά μας ο Φρεντερίκ Λεμπουαγιέ (Frederick Leboyer), Γάλλος μαιευτήρας ο οποίος τη δεκαετία του '70 έφερε επανάσταση στο χώρο της μαιευτικής υποστηρίζοντας ότι το μωρό έχει "δικαιώματα" στη γέννα. Το πρώτο του βιβλίο "Birth Without Violence" («Για μια γέννηση χωρίς βία») εξιστορεί τη γέννα από την πλευρά του μωρού και επανεκδίδεται εδώ και 40 χρόνια σε όλο τον κόσμο. Είναι μεταφρασμένο στα ελληνικά, όπως και τα βιβλία του "Σαντάλα: τα τρυφερά χέρια", "Σαν παραμύθι αν μου έλεγαν πώς έρχεται ένα παιδί στον κόσμο" και "Φυσικός τοκετός". Ο Φρεντερίκ Λεμπουαγιέ ήταν φίλος και λάτρης της Ελλάδας και την επισκεπτόταν τακτικά κάθε χρόνο. Ως καλεσμένος του Σωματείου ‘Ευτοκία’, είχε διεξαγάγει πολλά σεμινάρια για εγκύους και μαίες στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Leboyer for site © Ζερόμ Βουιγιαμόζ (Jérôme Vouillamoz)

Μια φωτογραφία χαρακτηριστική της προσωπικότητας του Φρεντερίκ Λεμπουαγιέ!

Το βιβλίο του "Για μια γέννηση χωρίς βία" αρχικά είχε προκαλέσει αντίσταση από τους συναδέλφους του, ωστόσο, οι ιδέες του έκτοτε άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό την προσέγγιση της γέννας.

Τα ακόλουθα είναι αποσπάσματα από μια συνέντευξη μαζί του.

 Στάσεις στη διάρκεια του τοκετού 

 

Σε όλο τον κόσμο και για χιλιάδες χρόνια οι γυναίκες γεννούσαν σε διάφορες στάσεις, όρθιες, καθιστές, συνήθως με κάποια στήριξη. Σε όλες τις φυλές, Αφρικανική, Αμερικανική, Ασιατική, Ευρωπαϊκή ή άλλη, οι γυναίκες έπαιρναν τις ίδιες όρθιες στάσεις του κορμού.

Για τις πρωτόγονες γυναίκες αυτές οι στάσεις ήταν αυθόρμητες και φυσικές.

Οι ιστορικοί επιβεβαιώνουν τις μαρτυρίες των εθνολόγων που θεωρούν την όρθια στάση ως την επικρατέστερη μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

~ Yaya ~

Παραδοσιακό Αφρικανικό παραμύθι, δοσμένο από τον Ashley Ramsden,

γραπτή διασκευή Μαρίας Ανδρεουλάκη

Σε ένα Αφρικανικό χωριό, ζούσε ένα κυνηγός με την οικογένειά του, τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά του. Η γυναίκα ήταν έγκυος και όλο το χωριό περίμενε το πέμπτο παιδί του κυνηγού, που ήταν από τους καλύτερους στο χωριό.

Μια μέρα ο κυνηγός είπε στην οικογένεια ότι θα έφευγε για κυνήγι. Αν αργούσε το βράδι να γυρίσει, ας μην τον περίμεναν, γιατί έτσι γινόταν συχνά, ένας κυνηγός μπορεί να κυνηγούσε ένα δύσκολο θήραμα για μέρες, και να ξεμάκραινε από το χωριό. Όταν γυρνούσε πίσω από πολυήμερο κυνήγι, κρατούσε φαγητό για όλους, και έκαναν μια μεγάλη γιορτή για να τον υποδεχτούν, να τον τιμήσουν και να τον ευχαριστήσουν.

Οι όροι 'Doula', 'Δούλα' και 'βοηθός μητρότητας'

στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα

Μια διερεύνηση της ‘γέννησης’ του όρου και νοηματικές διαφορές

Μια απλή αναζήτηση της λέξης «doula» σε ηλεκτρονική μηχανή αναζήτησης θα βγάλει χιλιάδες αποτελέσματα που σχετίζονται με τη νέα έννοια μιας λέξης που φέρεται να έχει τις ρίζες της στα αρχαία ελληνικά, άρα θεωρείται ελληνική λέξη: προέρχεται από τη λέξη «δούλα».

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνές μου, η λέξη δεν είναι ελληνική: έχει ξένες ρίζες, άγνωστες, πιθανόν από την ανατολή (εφόσον η δουλεία ξεκινάει από την Εγγύς Ανατολή). Ως λέξη απαντάται στην αρχαιότητα από τους μυκηναϊκούς χρόνους αρχικά χωρίς συναίρεση («δόελος»), και καθρέπτιζε τον τρόπο ζωής, συμπεριφοράς και κοινωνικής διαστρωμάτωσης.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΟΗΘΩΝ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ (EDN)

ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014

 [Το παρακάτω κείμενο, γραμμένο από τη Μαρία Ανδρεουλάκη, δημοσιεύτηκε στα αγγλικά στο ηλεκτρονικό περιοδικό του EDN τον Οκτώβριο του 2014]

EDN meeting August 2014 in Portugal

Η συνάντηση

Μέλη του EDN συγκεντρώθηκαν στην πόλη Φάρο της Πορτογαλίας τον Αύγουστο του 2014 για το ετήσιο συνέδριο του EDN. Η συνάντηση διοργανώθηκε από τον οργανισμό «Doulas De Portugal». Μέσα σε δυόμιση μέρες βιώσαμε έναν συνδυασμό συζητήσεων και ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών από βοηθούς μητρότητας, σύνδεσης και ενημέρωσης για θέματα που απασχολούν τις β.μ. στην κάθε χώρα, όπως και την αλληλοϋποστήριξη για θεραπεία μέσα από τελετουργίες, δουλειά με το σώμα και τραγούδι. Η συνάντησή μας εμπλουτίστηκε από το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον του χώρου που επέλεξαν οι διοργανώτριες (Monte Mariposa), και το σπιτικό και φροντισμένο φαγητό που μαγείρευαν κάθε μέρα οι οικοδεσπότες μας. Η ανεκτίμητη, ευαίσθητη και διακριτική βοήθεια από τους υπέροχους συντρόφους που φρόντιζαν τα παιδιά των β.μ. έκανε τη συνάντησή μας ακόμα πιο ιδιαίτερη.

Ασφαλείς πρακτικές που προάγουν τον φυσικό τοκετό

[Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Lamaze International τον Απρίλιο του 2013 σε ελληνική μετάφραση, μετά από άδεια των συγγραφέων και του οργανισμού]

Νο 6: Η μητέρα να μην αποχωρίζεται το μωρό της μετά τον τοκετό -

Η συνεχής επαφή μητέρας και βρέφους ωφελεί τη μητέρα,

το μωρό και τον θηλασμό

της Jeannette Crenshaw, MSN, RN, NEA-BC, IBCLC, LCCE, FACCE

[Επεξήγηση των τίτλων πιστοποίησης της συγγραφέως:

MSN: Masters of Science in Nursing (μεταπτυχιακός τίτλος νοσηλευτικής), RN: Registered Nurse (εγγεγραμμένη νοσηλεύτρια), NEA-BC: Nurse Executive, Advanced-Board Certified (προϊσταμένη νοσηλεύτρια ανώτερης βαθμίδας πιστοποιημένη από το Συμβούλιο Πιστοποίησης), IBCLC: International Board of Certified Lactation Consultants (Διεθνές Συμβούλιο Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας), LCCE: Lamaze Certified Childbirth Educator (πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια περιγεννητικής αγωγής Lamaze), FACCE: Fellow, American College of Childbirth Educators (μέλος του Αμερικανικού Κολεγίου Εκπαιδευτών Περιγεννητικής Αγωγής)]

Αμέσως μετά τον τοκετό, η μητέρα κρατά στην αγκαλιά της το υγιές μωρό της για μερικά λεπτά. Κατόπιν, το προσωπικό του νοσοκομείου μεταφέρει το μωρό στο τμήμα νεογνών και τη μητέρα σε δωμάτιο του μαιευτηρίου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μητέρα και μωρό μένουν μαζί. Κατά τη διάρκεια της νύχτας όμως, το μωρό μεταφέρεται στη τμήμα νεογνών διότι, όπως συνέστησε το νοσηλευτικό προσωπικό, η μητέρα θα κοιμηθεί περισσότερο εάν δεν έχει το μωρό μαζί της. Η μητέρα συνειδητοποιεί ότι περνά πολλή ώρα μακριά από το μωρό της και αναρωτιέται εάν αυτή η πρακτική του νοσοκομείου εξυπηρετεί πραγματικά τις ανάγκες της ίδιας και του νεογνού.

Ασφαλείς πρακτικές που προάγουν τον φυσικό τοκετό

[Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Lamaze International τον Απρίλιο του 2013 σε ελληνική μετάφραση, μετά από άδεια των συγγραφέων και του οργανισμού]

No 5: Αποφύγετε τον τοκετό σε ύπτια στάση και ακολουθήστε την αυθόρμητη ενστικτώδη ορμή σας για εξώθηση ακούγοντας το σώμα σας

της Joyce DiFranco, RN, BSN, LCCE, FACCE

[Επεξήγηση των τίτλων πιστοποίησης της συγγραφέως:

RN: RegisteredNurse (εγγεγραμμένη νοσηλεύτρια), BSN: BachelorofScienceinNursing (πτυχίο νοσηλευτικής), LCCE: LamazeCertifiedChildbirthEducator (πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια περιγεννητικής αγωγής Lamaze), FACCE: Fellow, AmericanCollegeofChildbirthEducators (μέλος του Αμερικανικού Κολεγίου Εκπαιδευτών Περιγεννητικής Αγωγής)]

Μια έγκυος σε ένα μάθημα Lamaze ρωτά πώς θα πρέπει να εξωθεί κατά τη διάρκεια του τοκετού. «Το μαιευτήριο στο οποίο σκοπεύω να γεννήσω έχει κρεβάτι τοκετού, αλλά βλέπω πολλές φωτογραφίες με γυναίκες που γεννούν ξαπλωμένες και με τα πόδια ψηλά. Υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα μεταξύ των στάσεων; Επίσης, άκουσα ότι το να κρατάς την αναπνοή σου ενόσω εξωθείς δεν είναι ασφαλές για το μωρό. Με ποιον τρόπο λοιπόν θα εξωθήσω το μωρό μου με ασφάλεια;»

Ασφαλείς πρακτικές που προάγουν τον φυσικό τοκετό

[Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Lamaze International τον Απρίλιο του 2013 σε ελληνική μετάφραση, μετά από άδεια των συγγραφέων και του οργανισμού]

No 4: Κατά τη διάρκεια του τοκετού σας αποφύγετε παρεμβάσεις που δεν είναι απαραίτητες για ιατρικούς λόγους

της Judith A. Lothian, RN, PhD, LCCE, FACCE

[Επεξήγηση των τίτλων πιστοποίησης της συγγραφέως:

RN: Registered Nurse (εγγεγραμμένη νοσηλεύτρια), PhD: Doctor of Philosophy (διδακτορικός τίτλος σπουδών), LCCE: Lamaze Certified Childbirth Educator (πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια περιγεννητικής αγωγής Lamaze), FACCE: Fellow, American College of Childbirth Educators (μέλος του Αμερικανικού Κολεγίου Εκπαιδευτών Περιγεννητικής Αγωγής)]

Μια έγκυος σε ένα μάθημα Lamaze ρωτά την εκπαιδεύτρια: «Στην τηλεόραση βλέπουμε ότι οι γυναίκες που γεννούν είναι ξαπλωμένες στο κρεβάτι συνδεδεμένες με μηχανήματα, όπως αυτό που παρακολουθεί τους χτύπους της καρδιάς του εμβρύου. Δεν είναι ασφαλέστερος ο τοκετός με τέτοιες τεχνολογικές παρεμβάσεις;»

Ασφαλείς πρακτικές που προάγουν τον φυσικό τοκετό

[Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Lamaze International τον Απρίλιο του 2013 σε ελληνική μετάφραση, μετά από άδεια των συγγραφέων και του οργανισμού]

No 3: Συνεχόμενη υποστήριξη με την παρουσία αγαπημένου

ή φιλικού προσώπου ή βοηθού μητρότητας

των Jeanne Green, MT, CD(DONA), LCCE, FACCE, και

Barbara A. Hotelling, MSN, CD(DONA), LCCE, FACCE

[Επεξήγηση των τίτλων πιστοποίησης των συγγραφέων

MT: Medical Technician (τεχνολόγος), CD: Certified Doula (πιστοποιημένη βοηθός μητρότητας), LCCE: Lamaze Certified Childbirth Educator (πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια περιγεννητικής αγωγής Lamaze), FACCE: Fellow, American College of Childbirth Educators (μέλος του Αμερικανικού Κολεγίου Εκπαιδευτών Περιγεννητικής Αγωγής), MSN: Masters of Science in Nursing (μεταπτυχιακός τίτλος νοσηλευτικής)]

O σύντροφος εγκύου σε ένα μάθημα Lamaze ρωτά: «Πώς μπορώ να της παρέχω την υποστήριξη που χρειάζεται στη διάρκεια του τοκετού; Θα έχω βοήθεια;»

Ασφαλείς πρακτικές που προάγουν τον φυσικό τοκετό

[Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Lamaze International τον Απρίλιο του 2013 σε ελληνική μετάφραση, μετά από άδεια των συγγραφέων και του οργανισμού]

No 2: Περπατήστε, κινηθείτε και αλλάξτε στάσεις κατά τον τοκετό

                   της Teri Shilling, MS, CD (DONA), IBCLC, LCCE, FACCE

[Επεξήγηση των τίτλων πιστοποίησης της συγγραφέως:

MS: Master of Science (μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών σε επιστημονικό τομέα), CD: Certified Doula (πιστοποιημένη βοηθός μητρότητας), IBCLC: International Board of Certified Lactation Consultants (Διεθνές Συμβούλιο Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας), LCCE: Lamaze Certified Childbirth Educator (πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια περιγεννητικής αγωγής Lamaze), FACCE: Fellow, American College of Childbirth Educators (μέλος του Αμερικανικού Κολεγίου Εκπαιδευτών Περιγεννητικής Αγωγής)]

Μια έγκυος σε ένα μάθημα Lamaze ρωτά για τα συγκεχυμένα μηνύματα που έχει λάβει σχετικά με τον τοκετό. "Στο μάθημα βλέπω εικόνες με γυναίκες να περπατούν, να χρησιμοποιούν πισίνες ή να κάθονται πάνω σε μπάλες τοκετού. Αλλά στην τηλεόραση οι γυναίκες που γεννούν φαίνεται να περνούν τον περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι. Πόσο σημαντικό είναι να μην είσαι στο κρεβάτι και να μπορείς να κινείσαι ελεύθερα στον χώρο;"

Ασφαλείς πρακτικές που προάγουν τον φυσικό τοκετό

[Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Lamaze International τον Απρίλιο του 2013 σε ελληνική μετάφραση, μετά από άδεια των συγγραφέων και του οργανισμού]

  No1: Αφήστε τον τοκετό να ξεκινήσει αυθόρμητα

της Debby Amis, RN, BSN, CD (DONA), LCCE, FACCE

[Επεξήγηση των τίτλων πιστοποίησης της συγγραφέως:

RN: Registered Nurse (εγγεγραμμένη νοσηλεύτρια), BSN:Bachelor of Science in Nursing (πτυχίο νοσηλευτικής), CD: Certified Doula (πιστοποιημένη βοηθός μητρότητας), LCCE: Lamaze International Certified Childbirth Educator (πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια περιγεννητικής αγωγής Lamaze International), FACCE: Fellow, American College of Childbirth Educators (μέλος του Αμερικανικού Κολεγίου Εκπαιδευτών Περιγεννητικής Αγωγής)]

Μια έγκυος σε ένα μάθημα Lamaze λέει στην εκπαιδεύτρια και τις συνεκπαιδευόμενές της: «Ο γιατρός μού είπε ότι το μωρό μου είναι αρκετά μεγάλο. Η γειτόνισσά μου έκανε πρόκληση τοκετού, διότι το μωρό της θεωρήθηκε πολύ μεγάλο. Νομίζετε ότι θα πρέπει κι εγώ να ζητήσω πρόκληση τοκετού;

Οραματισμοί

από τη Gloria Lemay, μαία

Διαβάστε και οραματιστείτε αυτές τις θετικές δηλώσεις αρκετές φορές την ημέρα

στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

"Η γέννηση του μωρού μου είναι μια ήρεμη, χαρούμενη εμπειρία."

"Κάθε μέρος του σώματός μου είναι τελείως χαλαρό, επιτρέποντας το εύκολο πέρασμα του μωρού μου."

"Χαλαρώνω μέσα από κάθε αίσθηση ανοίγματος, επιτρέποντας στη μήτρα μου να εργαστεί αποτελεσματικά."

Ένα ποίημα γραμμένο στην καντίνα ιδιωτικού μαιευτηρίου

 

Στα φαστφουντάδικα του τοκετού

Άσπρες ποδιές χωρίς να υπολογίζουν

Μοιράζουν φόβους κι ελπίδες

Στο μέταλλό τους σκυφτοί τον κάματο υπομένουν

Ανθρακωρύχοι του πιο σπάνιου ορυκτού

Αυτού που μας έφερε όλους στη ζωή χωρίς να το προσμένουμε.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ "ΜΗΤΕΡΑΒΡΕΦΟΣ-ΓΕΝΝΗΣΗ" (IMBCI)1:

10 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΜΑΙΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

"ΜΗΤΕΡΑΒΡΕΦΟΣ-ΓΕΝΝΗΣΗ" (IMBCO) 

Tο πλήρες κείμενο με τα λογότυπα και άλλο υλικό της Πρωτοβουλίας IMBCI μπορείτε να βρείτε σε 18 γλώσσες (συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής) στον ιστότοπο του IMBCI

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ 10 ΒΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ IMBCI

Οι πιστοποιημένοι από την πρωτοβουλία IMBCI οργανισμοί (μαιευτήρια, κέντρα τοκετού, ομάδες επαγγελματιών) που παρέχουν βέλτιστες μαιευτικές υπηρεσίες προς το ζεύγος ΜητέραςΒρέφους χρειάζεται να διαθέτουν γραπτή πολιτική που να μπορεί να εφαρμόζεται στην εκπαίδευση και την επαγγελματική πρακτική. Σύμφωνα με αυτήν, απαιτείται από τους επαγγελματίες περιγεννητικής φροντίδας:

Πρόγραμμα “Ασφαλής Μητρότης” του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Το κείμενο που ακολουθεί είναι η μετάφραση των κυριοτέρων αποσπασμάτων της έκδοσης WHO/MSM/96.24 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) με τίτλο:“Φροντίδα στον φυσιολογικό τοκετό: Ένας πρακτικός οδηγός”. Ήδη από το 1985 ο Π.Ο.Υ. είχε δημοσιεύσει μια σειρά προτροπών για τον φυσιολογικό τοκετό. Αυτό το δημοσίευμα του 1996 σκοπό έχει να διερευνήσει τα στοιχεία που υπάρχουν υπέρ ή εναντίον συγκεκριμένων πρακτικών της μαιευτικής ώστε αυτές να εφαρμόζονται όσο το δυνατόν πιο σωστά κατά τον φυσιολογικό τοκετό.Ακούγεται συχνά η φράση: “ο τοκετός μπορεί να χαρακτηριστεί φυσιολογικός μόνο εκ των υστέρων”. Σαν αποτέλεσμα αυτής της νοοτροπίας πολλοί μαιευτήρες σ’ όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν τη φυσιολογική γέννα με τις ίδιες μεθόδους που εφαρμόζουν σε επιλεγμένους τοκετούς. Έτσι όμως υπάρχουν πολλές πιθανότητες:

  • ένα φυσιολογικό γεγονός να μετατραπεί σε ιατρική διαδικασία
  • να περιορίζεται η ελευθερία των γυναικών να ζήσουν την γέννηση των παιδιών τους με το δικό τους τρόπο και στο χώρο που εκείνες διαλέγουν
  • να γίνονται επεμβάσεις που δεν χρειάζονται
  • να συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός επιτόκων σε νοσοκομεία με πολύ υψηλό τεχνολογικό εξοπλισμό
  • οι δαπάνες συνεχώς να αυξάνονται.

Αυτό το δημοσίευμα δεν υποστηρίζει κάποιο συγκεκριμένο χώρο τοκετού. Σκοπός του απλά είναι να διευκρινιστεί η ασφαλής αντιμετώπιση του τοκετού όπου και αν συμβαίνει αυτός.

Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή (VBAC)

Το παρακάτω κείμενο επέλεξε, μετέφρασε και επιμελήθηκε η Μαρία Ανδρεουλάκη το 1997 μετά από επικοινωνία με μία από τις συγγραφείς (Penny Simkin) και τον οργανισμό ICEA (International Childbirth Education Association). Το κείμενο χρησιμοποιήθηκε για αρκετά χρόνια ως πηγή πληροφόρησης για τον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική. Παρακαλώ σημειώστε ότι, ενώ περιέχει σημαντικές και έγκυρες πληροφορίες, κάποια από τα στατιστικά στοιχεία που αναφέρονται μπορεί να μην ισχύουν αυτή τη στιγμή (τελευταία αναθεώρηση του άρθρου: 1992). Για πρόσφατες έρευνες σχετικά με τον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική, ακολουθήστε τους σχετικούς συνδέσμους.

Η φυσιολογική γέννα για μια γυναίκα που έχει γεννήσει παλιότερα με καισαρική έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο φαινόμενο, αφού γονείς και γιατροί τώρα πια αμφισβητούν ότι η καισαρική είναι αναγκαία στους επόμενους τοκετούς της γυναίκας. Αυτό το σημαντικό θέμα αξίζει να διερευνηθεί εξετάζοντας ένα γενικότερο πλαίσιο.

Προσοχή

Ο σκοπός αυτής της σελίδας είναι απλά πληροφόρηση.

Δεν προσφέρει ιατρικές ή άλλες συμβουλές, απλά ιδέες και γνώση για την φυσική προετοιμασία, φυσική γέννα και φροντίδα μετά τη γέννα ή όπου αλλού χρειάζεστε βοήθεια σε αυτό το θέμα.

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Αποδοχή όλων
Απόρριψη όλων
Marketing
Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
Quantcast
Accept
Decline