Πώς η ζωή των γιαγιάδων μας επηρεάζει τη δική μας
της μαίας και νοσηλεύτριας Μάριον Τόπκι ΜακΛιν (Marion Toepke McLean)
[Το παρακάτω άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στο περιοδικό Midwifery Today το Φθινόπωρο του 2016 με τον πρωτότυπο τίτλο "How our grandmothers’ lives affect our own" και δημοσιεύεται σε ελληνική μετάφραση, μετά από άδεια της εκδότριας. Η συγγραφέας είναι κειμενογράφος του περιοδικού Μ.Τ. από το πρώτο τεύχος]
Η ζωή μας και οι δραστηριότητές μας επηρεάζουν το μέλλον του πλανήτη και την ανθρωπότητα πολύ σοβαρά. Υπάρχει πολλή επιστημονική έρευνα που το υποστηρίζει αυτό. Η επιγενετική μάς έδειξε ότι τα χρωμοσώματά μας και η έκφρασή τους κατά τη διάρκεια της ζωής μας επηρεάζονται από διαδικασίες που ενεργοποιούνται από τις εμπειρίες μας. Η μεθυλίωση των γονιδίων μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια εντόνων ή και καταστροφικών περιόδων της ζωής και αυτό μπορεί να το κληρονομήσουν οι απόγονοι.
Οι καλές στιγμές μπορούν επίσης να επηρεάσουν μέλλουσες γενιές; Σ’ αυτό δεν αναφέρεται καμία απ’ τις έρευνες που βρήκα. Αλλά εμένα μου φαίνεται ότι και τα καλά και τα κακά πρέπει να επηρεάζουν τους απογόνους. Η σύλληψη, το διάστημα στη μήτρα και οι πρώτοι μήνες της ζωής, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις εξωτερικές επιδράσεις. Επίσης σε αυτές τις φάσεις η μεθυλίωση των γονιδίων από την ιστορία ή τα βιώματα των προγόνων μπορεί να καθαρίσει. Έτσι λοιπόν, δύο πράγματα μπορούν να συμβούν όσον αφορά την κληρονομικότητα. Η έρευνα πάνω σ’ αυτά τα θέματα είναι τόσο καινούργια ώστε οι γνώσεις μας να υπολείπονται σε βάθος.